Pečený čaj jako vánoční dar

Pro 20, 2020 | DIY - tipy a návody, Vánoce | 0 komentářů

Nejsem food bloger, pečený čaj jsem dělala poprvé. Pojala jsem ho stylem „co dům dá“.  Ale skvěle se ta kombinace chytla, povedl se. Navíc se pečený čaj dá přidat mezi jedlé dárky. Tak se s vámi podělím o recept.

Co budete potřebovat na 10 skleniček čaje?

– 10 menších skleniček:)

– 2 kg ovoce (např. jabka, hrušky, švestky, pomeranč, kaki, kivi, třešně, prostě co dům dá)

– 1 kg cukru

– citron, zázvor

– skořice, perníkové koření

Na pečený čaj jsem zužitkovala menší bedýnku podzimních jabkových padavek, přidala jsem 3 kaki a 3 kivi. Padavky jsem oloupala (kdybych měla pěkná jabka, nechala bych je klidně se šlupkou), kaki jsem taky oloupala, kivi jsem omyla a šlupku jsem mu nechala. Vše sem pokrájela na kousky a hodila do pekáčku.  Mrazák mi ještě vyplavil pytlík borůvek a pytlík třešní. Ty jsem procedila v teplé vodě a hodila k ovoci. Přidala jsem kousky citronu bez kůry a malý kousek strouhaného zázvoru.

Ještě jsem měla nachystáno víc zázvoru a med, ale ty jsem smíchala s pálenkou a dala louhovat na domácí likér (jak to dopadlo zatím nevím).

Nakrájet, smíchat…

Celkem jsem měla v pekáčku dvě kila ovoce a přidala jsem k nim necelé kilo cukru, skořici a perníkové koření. Všechno jsem v pekáčku promýchala a šlo se to pod poklicí na hodinku na 180° ohřát do trouby.

Během pečení jsem pekáč občas terpělivě zkontrolovala a promýchala. Po hodince pečení jsem sundala poklici a ještě 15 minut dopekla bez poklice. A finýto.

Připravila jsem si skleničky a hned po vyndání z trouby jsem naládovala horký čaj do skleniček, zavíčkovala, otočila dnem dolů a nechala odpočívat do druhého dne.

Styling…

Poslední a pro mě osobně hodně důležitý krok je čajíky vystajlovat, aby posloužily jako dárečky. Původně jsem chtěla nakoupit nové stylové skleničky. Ale čas a nálada upéct čaj se dostavila dřív než nálada zajet do města koupit skleničky. Takže jsem doma ve stylu zero waste posbírala volné skleničky od přesnídávek a marmelád a zužitkovala, co se dalo. Z dvou kil ovoce mi vzniklo cca 10 skleniček.

Na styling skleniček jsem použila přírodní vánoční balicí papír, provázek, visačky a papírové ozdobičky. Papír jsem střihla do čtverce cca 10 x 10 cm, přehodila jsem ho přes víčko, obvázala provázkem, navlíkla visačky a hotovooo:)

Zkoušení mého receptu na vlastní nebezpeční. Sdílení a šíření článku přísně povoleno!

Dejte pak vědět, jak se povedl. Poustněte na Insta, označte mě. A ráda váš výtvor přesdílím.

Tak ať se povede:)

Pavlína

Pavlína Hanáčková
Pavlína je zakladatelkou značky svatebních výrobků Hany Wedding. Vytváří především oblíbené doplňky pro zábavu na svatbách a oslavách. Svatební práce i život ji daly zkušenosti, nadhled a radost z tvorby. Díky tomu inspiruje nejen nevěsty, jak udělat významný den pohodový a osobitý a jak zvládat přípravy s radostí a jak si k těmto příležitostem něco jedinečného vyrobit. Je autorkou koutku svatební zábavy a svatebního průvodce zdarma 7 tipů pro pohodovou svatbu a spokojené hosty.